Джоузеф Стиглиц напусна комисията по "Панамските досиета"

Джоузеф Стиглиц напусна комисията по "Панамските досиета"
A A+ A++ A

Американският икономист и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц и швейцарският експерт по борба с корупцията Марк Пит напуснаха комисията, занимаваща се с разследването на „непрозрачността“ на финансовата система на Панама.

 

Двамата експерти твърдят, че панамските власти не са им дали гаранции, че резултатите от работата на комисията ще бъдат публично ограсени.“Можем само да предполагаме, че на правителството е бил оказан натиск от страна на тези, които получават приходи от съвременната и непрозрачна финансова система на Панама“, обяви Стиглиц.

 

Първоначално поискали участието на двамата експерти в комисията, след това направили от тяхното включване кампания в световните медии, а след това им било казано да мълчат, тъй като не им харесвало какви са резултатите от тяхната работа, става ясно от изказване на Пит, който е професор по криминология в Университета в Базел.

 

В комисията влизат седем експерти. Властите на Панама коментираха оттеглянето на Стиглиц и Пит като оттегляне поради „вътрешни разногласия“ и подчертаха, че комисията била напълно „автономна“. Разследването на „Панамските документи“ започна, след като 11,5 млн. документа на панамската юридическа фирма „Мосак Фонсека“ бяха изнесени в световната преса през април. От тях стана ясно, че множество политици, знаменитости и други богати хора по света са използвали Панама като място за заобикаляне плащането на данъци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници