Засилва се вълната от турци към Германия

Засилва се вълната от турци към Германия
A A+ A++ A

След като беше извършен опит за преврат в Турция срещу президента Реджеп Ердоган от 15 юли, все повече турски граждани са подали молба за убежище в Германия.

През първата половина на година са регистрирани 1719 молби за убежище. Това е почти същият брой като през цялата изминала 2015 година, когато убежище са потърсили 1767 души, пише германското издание „Тагесшпигел“, позовавайки се на данни от Федералното бюро за миграция и бежанци.

Към момента от бюрото посочват, че тепърва ще направят оценка за това как проваления преврат се е отразил на броя молби за убежище, съобщава БГНЕС.

Още преди събитията от миналия месец се появиха съобщения за влошаване на състоянието с човешките права в Турция, където редица журналисти, блогъри и други хора бяха арестувани заради обвинения, сред които и за обида на президента.

По-голяма част от турските бежанци са от кюрдски произход. Според данните от общо 1719 молби тази година 1510 са на кюрди. Миналото лято правителството в Анкара започна военна операция срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), след като се провали близо двугодишното примирие между нея и властите.

Въпреки това процентът на приети молби за убежище на кюрди (5,2%) в Германия е по-нисък от този на турците като цяло (6,7%).

#турци #вълна #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници