Румяна Бъчварова: Нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция

Румяна Бъчварова: Нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция
A A+ A++ A

"Към момента нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция." Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"Има поредица от рискове, които ние анализираме, в момента определяме и решаваме как бихме им отговорили. Поддържаме контакт с нашите партньори в Брюксел и в Анкара, в момента следим ситуацията. Едни такива политически твърдения приемаме като условност, част от един диалог, който е свързан с много други аргументи." Така коментира Бъчварова изказвания от турската страна, насочени към ЕС, че споразумението за обратен прием на бежанци ще бъде развалено, ако не бъде въведен безвизов режим в ЕС.

„По време на разговора с гръцките колеги те много внимателно се отнасят към ситуацията. Комисар Аврамополус, с когото разговарях преди два дни, ме увери, че турската страна ще продължи да спазва поетите ангажименти. Просто им трябва време, за да възстановят силите си в сферата на сигурността и това означава, че ние към момента нямаме основание да променяме общата си политика по отношение на Турция. Но в същото време с цялата си отговорност планираме мерки, които биха предпазили страната ни.”, увери силовият министър.

Запитана как страната ни ще гласува относно отпадането на визите за турските граждани за ЕС, Румяна Бъчварова посочи, че това е решение, което трябва да бъде взето по съответния ред.

„Ние, когато сме заявявали предварителната си позиция сме подкрепяли отпадането на визите за Турция.”, допълни тя.

Относно ситуацията по границата с Турция, Бъчварова съобщи, че в последните дни има групи, които са задържани.

„Следим, динамичен е потокът и необходимите сили са разположени на границата. Включени са всички възможности, които могат да предотвратят нелегалното преминаване и трафикирането”, каза Румяна Бъчварова. Тя съобщи, че в МВР в момента се разработва структурна промяна, която ще даде възможност на отделно звено, което ще се казва Център за борба с трафика.

„То ще работи приоритетно по въпросите за трафика, защото досега работиха отделните дирекции, а сега ще съберем всички на едно място, базирайки се на изключително добрия си опит и в Слънчев бряг, и в Център за борба с контрабандата.”, поясни Бъчварова.

Тя коментира, че има зависимост, при която колкото е по-трудно да преминеш границата, толкова повече цената за преминаването се вдига и толкова повече апетитите към тази цена на трафикантите се увеличават.

„Преди малко говорих със сръбския вътрешен министър, който ме увери, че те регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците, които следят през други държави. Това е една добра новина и с него ще се видя в неделя на границата.”, каза още Румяна Бъчварова. /БГНЕС

 

#Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници