Бан Ки-мун ще носи олимпийския факел и ще участва в откриването на Олимпийските игри в Рио

Бан Ки-мун ще носи олимпийския факел и ще участва в откриването на Олимпийските игри в Рио
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще носи олимпийския факел и ще участва в откриването на 31-те летни олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Бан ще лети за Рио в сряда през нощта, а в петък ще участва в щафетата с олимпийския огън, каза говорителят му Стефан Дюжарик. Той обясни, че генералният секретар ще посети олимпийското село и ще се срещне с някои атлети, включително с първия в историята олимпийски отбор на бежанците. Десетчленният отбор включва двама бежанци от Сирия, петима от Южен Судан, двама от Конго и един от Етиопия.

Бан Ки-мун участва в щафетата с олимпийския огън на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. и на зимната олимпиада в руския град Сочи през 2014 г.

Дюжарик отбеляза, че в петък през нощта Бан ще участва също в среща на държавните глави, чийто домакин ще е временният бразилски президент Мишел Темер.

На церемонията по откриването на олимпийските игри ще присъстват 46-ма държавни и правителствени ръководители, сред които президентът на Франция Франсоа Оланд, на Аржентина - Маурисио Макри и на Колумбия - Хуан Мануел Сантос, както и премиерът на Италия - Матео Ренци, посочва Франс прес.

Американската делегация на игрите ще води държавният секретар Джон Кери, предаде ДПА. Президентската делегация включва деветкратния олимпийски златен медалист - плувецът Марк Спиц, няколко американски дипломати и висши представители на Белия дом.

Очаква се Кери да пристигне днес в Буенос Айрес за разговори с аржентинския президент Макри и с външния министър Сусана Малкора.

#Бан Ки-мун #Рио де Жанейро 2016

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници