Мъгляви перспективи за "Дойче Банк"

Мъгляви перспективи за "Дойче Банк"
A A+ A++ A

Повече от година „Дойче Банк“ не слиза от първите страници на вестниците. Рекордните загуби от 6,8 милиарда евро през 2015 г., пикиращият курс на акциите, затварянето на всеки четвърти клон, слуховете за възможното разделяне на бизнеса – в тези условия най-голямата финансова институция в Германия прилича по-скоро на зомби, отколкото на шампион.

Към всичко това може да се добави и оценката на Международния валутен фонд, който през юни нарече „Дойче Банк“ най-опасната банка в света, защото създава повече системни рискове, от която и да било друга финансова институция.

Не достига капитал

“Трудно е да се каже, доколко „Дойче Банк“ е по-опасен, отколкото такива негови конкуренти, като „Голдман сакс“, „Морган Стенли“, Ейч Ес Би Си или „Барклис“, разсъждава Мартин Хилмих, професор по управление на финансовите рискове във Франкфуртското училище по финанси и управление. Въпреки това делът на собствения капитал в баланса на банката, достигащ около 1,6 милиарда евро, е по-нисък при „Дойче Банк“, отколкото при неговите конкуренти.

„Когато виждаш тази комбинация – много силни връзки с много клиенти по цял свят, благодарение на големите обеми търговия и в същото време недостиг на капитал – ти става напълно ясно на какво се основават оценките на МВФ“, добавя той пред ДВ.

“Дойче Банк“ вече е сравнявана с американската инвестиционна банка „Лемън брадърс“, чийто банкрут през 2008 г. подейства като запалителна смес за цялата световна финансова криза.

Днес особено безпокойство предизвиква планината от деривата в баланса на „Дойче Банк“ - ценните книжа, които се използват от износителите за застраховане от финансови рискове, свързани с колебанията на валутните курсове и лихвените проценти.

„Дойче Банк“ има много сложен инвестиционен клон с гигантска търговия с деривати“, отбелязва Кристофър Уилър, банков анализатор в Atlantic Equities в Лондон. „И не е напълно ясно, колко големи са рисковете в този портфейл“.

Деривати за 42 трилиона евро

Според последния финансов отчет на самата „Дойче Банк“, общата стойност на дериватите на неговия баланс достига рекордните 42 трилиона евро. Това е един от най-големите портфейли в световния финансов отрасъл. За сравнение, ежегодния обем на целия БВП на Германия достига 3 трилиона евро.

Тази огромна сума се появява в резултат на простото сумиране на сумите на всички договори по дериватите, дори част от тях на практика да са били анулирани.

Според Хелмих търговията с деривати винаги е била придружена от така наречения контрагентен риск. В дългата верига от взаимни сделки банкрутът на банката може да хвърли в хаос много други компании – точно такъв ефект на доминото наблюдавахме по време на кризата през 2008 г. Наистина търговията с деривати днес се регулира много по-строго, отколкото по-рано, затова банките трябва да отделят повече капитал за осъществяването на сделки с такива финансови инструменти.

„Голямата активност на „Дойче Банк“ на пазара на деривати означава, че към неговия собствен капитал са предявени високи изисквания. Това е още един фактор, който оказва натиск върху банката“, уточнява Хелмих.

Италианските банки в центъра на вниманието

Именно поради недостига на капитал „Дойче Банк“ в края на юни провали стрес тестовете в САЩ. Сега всички погледи са насочени към резултатите от стрес тестовете, които е провела Европейската служба за банков надзор. Като резултат от тях EBA отново публикува маса цифри, които трудно могат да бъдат разбрани, смята Кристофър Уилър от Atlantic Equities. Главният проблем е, че в Германия банките имат по-различен подход към проблема с лошите кредити, отколкото в Италия. А в САЩ стрес тестовете въобще са по-ясни и информативни, добавя експертът.

Особено внимание тук обаче е насочено към резултатите на италианските банки. Заради недостига им на капитал се заговори за отпускането на държавна помощ, което е забранено от новите правила на Еврозоната.

Целият проблем е в названието

„Ако в Европа банките се окажат в трудно положение, другите банки също чувстват натиск“, отбелязва Мартин Хилмих. Преди всичко това засяга банките, които активно участват в търговските сделки, какъвто е случаят с „Дойче Банк“.

Въпреки това е малко вероятно немската банка да поиска финансова помощ или да бъде застигната от съдбата на „Лемън брадърс“ и да обяви банкрут, смята експертът. Според него „Дойче Банк“ я чака дълъг и болезнен период на реорганизация. „Може да се достигне и до разделяне на банките на различни бизнес направления", казва той.

Лондонският анализатор Кристофър Уилър е убеден, че „Дойче Банк“ може сама да се справи с трудностите и само в краен случай ще се обърне към капиталовите пазари. Но дори и да настъпи критичният момент, „Дойче Банк“ едва ли ще поеме към дъното, добавя анализаторът.

„Решението се съдържа в нейното име: Дойче Банк. Германия ще направи всичко, за да й помогне да се справи с проблемите“, заявява Уилър. /БГНЕС

 

#Дойче банк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници