Генщабът на турската армия и разузнаването минават на подчинение на президента

Генщабът на турската армия и разузнаването минават на подчинение на президента
БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният щаб на турската армия и националната разузнавателна служба МИТ ще преминат на подчинение на президента. Всички военни училища в Турция ще бъдат закрити. На тяхно място ще бъде създаден университет по отбраната, в който ще се подготвят военни за всички родове войски на страната.

Това са част от реформите, които ще бъдат предприети в структурата на турските въоръжени сили, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю за турски медии. По думите на държавния глава турската армия трябва да бъде коренно реорганизирана след неуспешния опит за преврат на 15 юли. Указът предстои да бъде публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени на Министерството на отбраната, а военните болници ще преминат към Министерството на здравеопазването.  

Върховният военнен съвет на Турция вече ще включва заместник-премиерите и министрите на правосъдието, вътрешните и външните работи, сочи пък съобщение, публикувано в местния Държавен вестник.

Около 19 хиляди души са били задържани досега в рамките на разследването на осуетения опит за преврат за организиране и съпричастност към обявеното за терористична организация движение на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, между които са и 17 журналисти,предаде кореспондентът на БНР в Истанбул.

Междувременно съдът в Истанбул вчера освободи 758 от общо 1000-та войници, задържани в нощта на пуча. Освободени бяха и 59 студенти от военната академия "Кулели".

#Националната разузнавателна служба #президент #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници