Ердоган отхвърли критиките на Запада заради масовите арести след пуча

Ердоган отхвърли критиките на Запада заради масовите арести след пуча
БГНЕС
A A+ A++ A

Критиките на западни държави заради масовите арести след осуетения опит за преврат в страната от 15-и юли бяха отхвърлени остро от турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Според него страни, които би трябвало да похвалят Турция за това, че се е справила с пуча, всъщност подкрепят "заговорниците". Ердоган каза също, че броят на задържаните ще се увеличи, ако бъде установено, че още хора са подкрепяли преврата, предаде БНР.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Турция ще затвори военновъздушна база, която се намира близо до столицата Анкара, както и всички казарми, използвани от войници, които са участвали в опита за преврат на 15-и юли. Базата "Акънджъ" се намира северно от Анкара и беше използвана за център на заговора отпреди две седмици, припомня Ройтерс.

Турските власти са задържали над 18 хиляди души след проваления опит за преврат от 15-и юли, обяви днес вътрешният министър на страната Ефкан Ала пред телевизия "Хабер". 9 677 от тях са били официално арестувани и очакват началото на съдебния процес срещу тях.

Ердоган и правителството обвиняват мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, че е бил главният организатор на пуча. Гюлен от години живее в САЩ. Десетки хиляди души, за които се предполага, че са негови симпатизанти, бяха арестувани, отстранени от работа или разследвани след опита за смяна на властта. Сред тях има военни, полицаи, представители на съдебната и образователната система, държавни служители

#Ердоган #масови арести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници