Папа Франциск на самотна разходка из „Аушвиц“

Папа Франциск на самотна разходка из „Аушвиц“
БГНЕС
A A+ A++ A

Без обичайния си антураж от охранители и кардинали, папа Франциск се разходи сам из нацисткия лагер „Аушвиц“ в Полша. Той обиколи сградите на лагера, поседя на една от пейките и се помоли за загиналите по време на престоя си там 1,1 млн. души.

Той също така остави послание в книгата за посетители на лагера. „Боже, имай милост към своя народ. Боже, прости тази жестокост“, написа той в книгата, преди да се срещне с оцелели затворници на „Аушвиц“.

Сред тях беше и 101-годишната Дунич Нивинска, която свири на цигулка в оркестъра на „Аушвиц“, както и с други евреи от лагера, работили в болничното му крило или такива, които са били там като деца. Посещението на понтифа съвпадна с честването на 75 години от смъртта на полския свещеник Максимилиан Колбе, който отива в лагера, заемайки мястото на осъден евреин. Франциск посети и подземните помещения на „Аушвиц“, където Колбе е прекарал последните си дни

По време на посещението си той заяви, че вместо да изнася речи, предпочита да запази минута мълчание, която да символизира ужасите, преживени от хората в лагера. Той не скри и сълзите си по време на посещението си. Папата е в Полша в рамките на честванията на Световните дни на католическата младеж. Холокостът е деликатна тема в Полша, тъй като местни антисемити са убивали евреи или са ги предавали на нацистите.

В Аушвиц-Биркенау са избити над 100 000 поляци, които не са били евреи, цигани, съветски военнопленници, хомосексуалисти и участници в съпротивата. Концлагерът беше освободен през 1945 година от съветската армия

#папа Франциск #„Аушвиц“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници