Румънски министър подаде оставка заради скандал с плагиатство

Румънски министър подаде оставка заради скандал с плагиатство
Скандалът с обвиненията срещу Йоан Манг доби международни размери, след като румънски ежедневници публикуваха имейлите с обвиненията на учените. Снимка: Mediafax
A A+ A++ A

Министърът на просветата в Румъния Йоан Манг подаде оставка заради обвиненията в плагиатство, които няколко чуждестранни учени му отправиха в петък.

„Йоан Манг ми каза, че иска да прекрати дейността си, поради обвинения срещу него," заяви министър-председателят Виктор Понта, цитиран от БГНЕС, и добави, че министърът „сега може да защити името си, без натиск".

Обединена група от учени от Япония, Израел и Тайван обвини румънския министър на образованието Йоан Манг, че си е присвоил голяма част от тяхно изследване в сферата на информационните технологии.

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта се е обърнал към Академията на науките в страната „да сформира подходящ екип от специалисти, който да анализира възможно най-бързо обвиненията, отправени към Йоан Манг".

По-рано подобни обвинения костваха постовете на президента на Унгария Пал Шмит и на германския министър на отбраната Теодор зу Гутенберг.

#Румъния #Йоан Манг #Виктор Понта #плагиатство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай