Ангелкова обеща драстично поевтиняване на сянката и шезлонга на плажа догодина

Ангелкова обеща драстично поевтиняване на сянката и шезлонга на плажа догодина
БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на чадъри и шезлонги за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Правителството одобри промени в методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове. С друго решение правителството утвърди минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

Ангелкова заяви, че с оптимизирането на днешната методика отчитат спецификите на плажовете, като основно тя е в посока на намаляване цените на чадъри и шезлонги, на плажни принадлежности, предлагането на допълни услуги. „Разбира се, като се вземат предвид всички тези характеристики, които са неразделна част от методиката, се оптимизира и първоначалната база на концесионното възнаграждение“, обясни тя.

С решението на МС за определяне на минималните критерии се дава 40% тежест при предлагането на минимална цена за брой чадър и един брой шезлонг, както и 40% тежест на ставка. Освен това във формулата, която са определили и ще включват във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж, определят базова цена за чадъри и шезлонги, която зависи от местоположението на плажа. Ако се намира на територия с население под 10 000 души - 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., в национален курорт - 4 лв. Предстои новите процедури, които обявят до края на годината да бъдат по тази нова методика. Ангелкова прогнозира, че с това със сигурност цените на чадъри и шезлонги за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски.

Това е базова цена и се дава 40% тежест в самата процедура за този концесионер, който е дал най-ниска цена за един брой чадър или един брой шезлонг. До края на годината планират да обявят минимум 15 процедури за концесии за тези, чийто договори изтичат, те са с приоритет. Николина Ангелкова даде за пример - Дюни - Юг, Поморие - централен плаж, Несебър - стар град, трите плажа на Св. Влас и др.

На горещия телефон за нередности по плажовете вече са подадени около 200 сигнала.



#Ангелкова #плажове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници