Великобритания иска отново да въведе контрол върху имиграцията след излизането от ЕС

Великобритания иска отново да въведе контрол върху имиграцията след излизането от ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания ще въведе контрол над имиграцията щом приключи процесът по излизане от ЕС, заяви британският външен министър Борис Джонсън след среща в Лондон с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Щом приключим със задълженията си по безконтролното свободно придвижване, ще стане възможно установяването на система за контрол. Това очевидно не може да се направи веднага, тъй като още сме в ЕС", добави бившият кмет на Лондон.

Смята се, че желанието за контрол над имиграцията е било основен фактор в решението на гласувалите за напускане на ЕС британци на референдума от 23 юни.

Джонсън, който дълги години е писал авторски коментари във в. "Дейли телеграф", отказа да се извини за язвителните си изказвания по адрес на някои световни лидери, като единствено заяви, че те са извадени от контекст, предаде ТАСС.

"Може да изгубим ужасно много време в ровене из всичко, което съм писал в последните 30 години, много от което е било извадено от контекст, но това не е важно, сега ни чакат важни теми", каза Джонсън.

Повечето въпроси на журналистите на пресконференцията не бяха за обсъжданите на срещата с Кери теми като Сирия, Украйна, Турция и отношенията между Великобритания и САЩ, а за това как Джонсън ще ръководи британското външно министерство след епитетите, които е писал по адрес на редица чуждестранни политици през дългогодишното си сътрудничество с "Дейли телеграф", отбелязва ТАСС.

Джонсън описа през 2007 г. кандидатката за президент на САЩ Хилари Клинтън като "садистична медицинска сестра в психиатрична болница", определи решението на Барак Обама да махне бюста на Чърчил от Овалния кабинет с кенийските корени на американския президент и, според Джонсън, неприязънта му към Британската империя, а освен това е победител в конкурс за най-оскърбително стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, организиран от сп. "Спектейтър" заради съдебния процес срещу германския комик и телевизионен водещ Ян Бьомерман, който през март прочете стихотворение с обиди към Ердоган, припомня ТАСС.

#ЕС #Великобритания #миграция #САЩ #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници