Наш преподавател в Истанбул: Идеята за преврат е невероятна, защото всичко се следи

Наш преподавател в Истанбул: Идеята за преврат е невероятна, защото всичко се следи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Остава напрегната ситуацията в Истанбул, а опитът за военен преврат ще се използва за засилване на изолацията на Турция и противопоставяне на религиозните срещу светски настроените граждани. Това разказа в ефира на Дарик преподавателят по европеистика Росен Димов. Българинът живее и работи от една година в турския град и става пряк свидетел на опита за военен преврат от края на миналата седмица.

Пред Дарик университетският преподавател разказа, че образователната система в Турция създава марионетки, а студентите, които изразяват собствена позиция и критично мнение, са малко. Според Димов и в момента по улиците на Истанбул ислямизирани групи от граждани продължават да се саморазправят с всеки, който според тях има нещо общо с опита за преврат. Има много атаки и срещу чужденци.

Росен Димов потвърди, че ситуацията в Истанбул остава тревожна:

"Ситуацията въобще не е спокойна, защото на много места има полиция, но и много случаи на саморазправа, при които ислямизирани граждани на Турция със собствени оръжия и ръчен бой се опитват да накажат всеки, който според тях има нещо общо с т.нар. опит за преврат в страната. Това са случаи в много квартали, основно в светските. Има много атаки срещу чужденци. Изобщо сме в една спирала на задълбочаващи се ислямизация и изолация на Турция".

Димов призна, че се притеснява за сигурността си и е сигурен, че телефоните в Турция се подслушват:

"Дори в социалната мрежа, ако има постинги, които са свързани с някакво по-дълбоко разчепкване на темата и предлагане на позицията на тези, които организираха преврата и защитаване на някои от техните тези, има риск от задържане. В момента полицията филтрира всички такива постове в интернет. Но аз ще продължавам да отстоявам възгледите си, макар и с това интервю, което давам в момента да отстоявам позиция, която може да застраши собствената ми сигурност в тази държава", допълни Димов.

Въпреки напрегната ситуация в цяла Турция, Росен Димов ще продължи да работи в Истанбул.

#Турция #изолация #преврат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници