Службите у нас: Няма непосредствена опасност за България след опита за преврат в Турция, рисковете са в дългосрочен план

Службите у нас: Няма непосредствена опасност за България след опита за преврат в Турция, рисковете са в дългосрочен план
A A+ A++ A

Няма непосредствена опасност за България, предвид опита за преврат и дестабилизация в Турция. Това каза зам.-вътрешният министър Филип Гунев. Така той резюмира докладите на директорите на специалните служби след извънредно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика, на което службите и МВР анализираха актуалната ситуация в Турция, предаде бТВ.

По думите на Гунев рисковете са в средносрочен и дългосрочен план и то ако ситуацията след опита за преврат в Турция се радикализира. Но службите работят и следят ситуацията в южната ни съседка , допълни той.

"Към настоящия момент анализът е, че държавата има достатъчен контрол и непосредствени рискове от миграционна вълна не се предвижда. Това, което смятаме, че ще бъде по общата европейска политика, е за запазване на диалога с Турция и включително и диалога по линия на миграция. Смятаме, че Турция осъзнава така позициите си и запазване на позициите си по линия на този диалог, тоест така картата, на образно казано, миграционната карта да бъде под неин контрол, затова не смятаме, че съществува риск", коментира Гунев, цитиран от БНТ.

Заместник-министърът на вътрешните работи припомни, че от събота на българо-турската граница 120 допълнителни граничари. Каза и че ще бъдат изпратени и 100 полски граничари, за са се подсили ситуацията на границата.

Заседанието на външната и вътрешната комисии беше затворено за медии. На него са изслушани разузнаването, контраразузнаването, военното разузнаване. Присъства директорът на гранична полиция, дипломати, зам.-министри, но не и вътрешният министър Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

Основна тема в заседанието беше охраната на границите. По повод на критиките на Сърбия, че не пазим границата си, от МВР потвърдиха, че допълнителна охрана на този етап не се налага, тъй като не е регистриран по-мащабен миграционен поток, напротив в последните месеци дори се наблюдава спад в опита за нелегално преминаване на границата ни.

#Филип Гунев #Турция #опит за преврат #мигранти #рискове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници