Засилен мигрантски натиск към страната ни! Задържаха 45 чужденци за ден на границата със Сърбия

Засилен мигрантски натиск към страната ни! Задържаха 45 чужденци за ден на границата със Сърбия
БГНЕС
A A+ A++ A

Засилен е мигрантският натиск по границите ни. Само за изминалото денонощие гранични полицаи от ГПУ-Брегово задържаха 45 чужденци при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница.

Гранични полицаи пък от РДГП – Елхово са предотвратили 10 опита на 157 лица да преминат незаконно българо-турската граница. Вчера сутринта граничен полицейски патрул от ГПУ-Брегово е задържал в землището на село Извор махала, община Кула, на 800 метра източно от българо-сръбската граница 13 афганистанци и 13 пакистанци. Към 18. 30 часа на 18 юли друг наряд от ГПУ Брегово е установил в землището на село Делейна, общ. Брегово, 12 афганистанци и двама иранци при опит да преминат границата със Сърбия. Малко след полунощ днес петима афганистанци са открити близо до границата в района на село Косово.

Всичките 45 чужденци са задържани в ГПУ-Брегово. Една част от тях имат регистрационни карти, издадени от Държавната агенция за бежанците. Те са предупредени и са изведени от граничната зона. На другите са наложени принудителни административни мерки, те ще бъдат съпроводени до Специалния дом за временно настаняване на чужденци/СДВНЧ/ в кв. Бусманци.

На 18 юли правителството на Сърбия взе решение за патрулиране на съвместни военно-полицейски екипи около граничните пунктове с България и Македония с цел предотвратяване на нелегалното преминаване към Сърбия. "Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия". Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано от пресслужбата на сръбското правителство.

“Защитата на границите от нелегалното й прекосяване е в съответствие с европейските задължения на Сърбия", подчерта и министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович. Той предупреди, че "икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната, откъдето са дошли, съгласно международното право". Сръбският министър съобщи, че “през изминалите две години в страната са арестувани над 1500 трафиканти на мигранти". Властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.

#мигрантски натиск #граници #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници