Републиканците приеха политическата си платформа на Национален конгрес

Републиканците приеха политическата си платформа на Национален конгрес
Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф (Руди) Джулиани. / БГНЕС
A A+ A++ A

Делегатите от Републиканската партия на своя национален конгрес в Кливланд очертаха основните решения, които залягат в тяхната политическа програма. Те заявяват позиция за запазване на санкциите срещу Русия, въведени във връзка със ситуацията в Украйна.

„Ние, заедно със съюзниците си поддържаме запазването и дори, ако е необходимо – засилване на санкциите срещу Русия, докато суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не бъдат напълно възстановени“, се казва в платформата на републиканците, одобрена на Националния конгрес. В документа се говори и за военната помощ за Украйна.

„Ние също така поддържаме оказване на съответното съдействие за въоръжените сили за Украйна и подобрената координация с НАТО по въпросите за планиране на отбраната. В същото време републиканците поддържат развитието на приятелските отношения с Русия, но са готови и за конфронтация. „Що се отнася до народа на Русия, ние потвърждаваме нашето уважение и стремеж да поддържаме дружбата си. Имаме общи приоритети – да се справим с тероризма, противодействие на разпространението на ядрените оръжия, развитие на търговията и др.“

При враждебно отношение от страна на Русия, републиканците заявяват, че ще отвърнат със същата решителност, която е довела до краха на СССР. Няма да приемем изменения със сила на границите в Източна Европа, Украйна, Грузия и на други места и ще предприемем всички допустими по конституция мерки, за да бъдат привлечени под отговорност онези, които използват агресия и убийства“, се казва в текста на платформата.

Републиканската партия заявява, че ще изисква от съюзниците на САЩ от НАТО в Европа да увеличат своя принос във финансирането на своите въоръжени сили. „НАТО бе създаден като алианс на западните демокрации. Неговата ефективност има жизненоважно значение. Американският народ дава за отбрана на глава от населението четири пъти повече от европейците. Ние настояваме, както и досега, членовете на НАТО да изпълняват своите задължения и да обезпечават своите нужди с по-високи инвестиции във въоръжените сили.

Републиканската партия обещава поддръжка на своите съюзници в борбата срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“. Тя обвини сегашната американска администрация в дестабилизация на обстановката в Близкия изток. „През последните четири години наблюдаваме подем на кръвожадни фанатици от вида на „Ислямска държава“. Нейната сфера на влияние сега се простира далеч извън пределите на Близкия изток, достигайки буквално всеки континент.

"Администрацията на Обама и неговия държавен секретар толкова зле се справиха с „арабската пролет“, че това дестабилизира целия регион“. „Надеждите, които някои видяха в „арабската пролет“ се превърнаха в разочарование“.

В текста се казва, че партньорството с Ирак, който се е оказал на предна линия в борбата срещу терора, следва да продължи, докато ИД и други подобни групировки продължават да съществуват в региона. Те считат, че е необходимо да се оказва военна и хуманитарна помощ на приятелските на САЩ правителства в региона на Близкия изток, ако тези страни спазват човешките права. Администрацията на американския президент Барак Обама не отделя достатъчно внимание на развитието на американските стратегически ядрени сили и ПРО системи, заявяват републиканците в своята политическа платформа.

„Реализацията на наземната система за прихващане на ракети със среден обсег се бави и за нея няма достатъчно финансиране. Според тях администрацията на Обама е съкратила броят на ракетите прихващачи в Аляска, а договорът за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения е толкова слаб от гледна точка на мерките за проверка и контрол и формулировките в него, че с негова помощ практически е невъзможно да бъдат доказани нарушения.

Благодарение на този договор Русия е усилила своя ядрен арсенал, а в САЩ той е съкратен“, се казва в документа. Републиканската партия счита, че споразумението по ядрената програма на Иран не носи задължителен характер и затова кандидатът за президент при победа в изборите не е задължен да го следва. „Ние считаме, че сделката на администрацията на САЩ с Иран, която доведе до снемане на международните санкции и предостави на Иран достъп към стотици милиарди долари, се явява лично споразумение между сегашния президент и неговите партньори по преговори и няма обвързващ характер за следващия президент“.

Републиканците са за политически преход в Сирия, като считат Асад за диктатор. Републиканската партия подкрепя извършването на политически преход в Сирия, който би довел до свалянето на законно избрания президент Башар Асад. "Сирийският диктатор Башар Асад уби стотици хиляди хора от своя народ и допринесе за появата на милиони бежанци, а президентът на САЩ се оказа неспособен да обедини срещу него целия свят", се посочва в документа.

Републиканската партия е за изграждането на стена на мексиканската граница, за да се предпази територията на Съединените щати от проникването на нелегални имигранти. Те бяха един от основните козове на претендента за републиканската номинация Доналд Тръмп, който използваше щедро езика на омразата, за да наложи позицията си.

Републиканците съветват Китай да осъзнае неизбежността от коренни промени в Северна Корея.

Републиканската партия на САЩ счита за неизбежна смяната на властта в Северна Корея и ще продължи да настоява за пълен и подлежащ на проверка демонтаж на ядрената програма на Пхенян. Републиканците потвърждават, че САЩ са неразделна част от Азиатско-тихоокеанския регион, „с икономически, военни и културни връзки с всички държави от региона, както и въз основа на споразумения с Япония, Южна Корея, Австралия, Филипините и Тайланд", се казва в политическата платформа.




#Републиканската партия #Украйна #Русия #Китай #Сирия #тероризъм #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници