Делото „Сарафово” не е непосилно за съда, смята главният прокурор

Делото „Сарафово” не е непосилно за съда, смята главният прокурор
БГНЕС
A A+ A++ A

Делото "Сарафово" действително е трудно и обемно. 80 тома са, свидетелите са не по-малко от 170, има само 100 експертизи. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров днес в Бургас.

Ако се абстрахираме от обема на доказателствения материал и отидем на предмета на делото, това в по-новата ни съдебна история е първото дело с предмет тероризъм, смята Цацаров. И двамата обвиняеми са обвинени в помагачество към тероризъм.

Подсъдими са Мелиад Фара - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. „Тоест и двамата са обвини в извършване на действия, с които са подпомогнали извършителя, който е загинал, да осъществи терористичния акт”, уточни главният прокурор. Няма повдигнато трето обвинение.

Главният прокурор се обърна към медиите с думите да не подценяват съда. Делото „Сарафово” не мисля, че е непосилно за съда, каза още Цацаров.

Днес главният прокурор и посланикът на Великобрания Ема Хопкинс са в Бургас, за да открият заедно център за подкрепа на жертви от сексуално насилие. Този следобед в морския град ще се проведе и възпоменателната церемония пред паметника на жертвите на терористичния атентат на летище Сарафово. Днес се навършват 4 години от атаката. В края на миналата седмица в Специализирания съд бе внесен и обвинителния акт по делото.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници