Samsung използва PenTile AMOLED дисплеи заради трайността им

Samsung използва PenTile AMOLED дисплеи заради трайността им
A A+ A++ A

Премиерата на Samsung Galaxy S III мина и разбрахме, че Super AMOLED екранът на устройството е с PenTile пикселна подредба, а не RGB, както твърдяха по-раните слухове. За мнозина това може и да е разочароващо, но се оказва, че за решението на компанията си има основание. Информацията идва от интервю на Mobile Burn с представител на Samsung по време на изложението CTIA Wireless. Компанията залага на AMOLED екрани в много от своите продукти и колкото и тези панели да осигуряват висок контраст, високи ъгли на видимост и наситени цветове (макар и не особено точни с реалните), те не са съвсем без недостатъци.

AMOLED панелите обаче с течение на времето имат тенденцията да влошават експлоатационните си качества и според Samsung най-бързо това се случва със сините пиксели в сравнение със зелените и червените. С PenTile подредба пикселите са в подредба RGBG (red, green, blue, green) и на практика при сравнение с RGB в една зона има повече зелени пиксели и по-малко червени и сини. Това на свой ред води до по-дълъг живот на AMOLED панелите с PenTile подредба в сравнение с моделите с RGB, което според Samsung е основната причина за избора на тази технология.

Недостатък е по-малката острота на изображението, което е видимо най-добре при панелите с по-ниска резолюция, но при тези с HD резолюция това трудно може да се забележи, освен ако с вас не носите микроскоп. В това се уверихме сами при представянето на Samsung Galaxy S III и смятаме, че пикселната подредба не бива да притеснява потребителите, обмислящи покупката на смартфона. Още повече че панелът в Galaxy S III е значително подобрен в сравнение с този в Galaxy Nexus и между отделните пиксели има по-малко разстояние.

http://www.mobileburn.com/19548/news/samsung-pentile-amoled-displays-last-longer-thats-why-we-use-them

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници