Директорите на училища вече ще имат много повече правомощия

Директорите на училища вече ще имат много повече правомощия
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Директорите на училища ще имат много повече правомощия от следващата учебна година. Това обяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. 

Сред правомощията на директорите вече ще е да определят дължината на междучасията, броя на паралелките, броя на учениците в класовете, ще могат да дават и извънредна 3-дневна ваканция. Промените се регламентират от Държавния образователен стандарт за дейностите в училищното образование.

Държавните зрелостни изпити след 12-ти клас и националното външно оценяване догодина ще се проведат в края на май. На 26 май ще се проведат държавния зрелостен изпит и националното външно оценяване по Български език и литература, а матурата и изпитът след 7-ми клас по математика ще са на 29 май.

По думите на Диян Стаматов Държавният стандарт ще регламентира началото и края на учебния ден. "В настоящия момент имаме 560 училища, които са на двусменен режим в страната. Това са така наречените големи учебни заведения, в които броят на учениците обикновено е над 900. Съвсем естествено е, че началото на учебния ден на всички ни се иска да бъде от 8.00 часа и така го залагаме като най-добра възможност за всички участници в учебния процес, но сме наясно, че в двусменния режим на обучение няма как да се случи така, че да има пълнота на учебните часове и да се започва едновременно с това в 8.00 часа. Именно поради тази причина там, където се налага, началото на учебния ден ще започне от 7.30 часа, като край на учебния ден е не по-късно от 19.00 часа. "

Стаматов обясни, че промените ще дадат много по-голяма свобода на директорите на училища. "Новото в този стандарт е училищният прием. В настоящия момент такъв въобще не съществува. Имаше преходен период в закона за народната просвета, в който той се наложи като стъпка, но се правеше без да бъде законово регламентиран. Училищният прием се създава в първи и в пети клас, където директорът определя броя на паралелките в зависимост от сградния фонд, броя на местата в съответните паралелки и опциите за целодневна организация на учебния процес. Всичко по отношение на организацията се реализира от директора", каза зам.-министърът.

От Министерството съобщиха, предлагат датите за ваканциите на учениците за 2016-2017 година. Първата е есенна и ще бъде от 29 октомври до 2 ноември. Втората е за Коледните и Новогодишните празници и ще бъде от 24 декември до 8 януари. Децата ще почиват отново между 8 и 12 февруари, когато е междусрочната ваканция. Пролетната почивка ще е между 1 и 9 април, а за 12 клас - от 1 до 3 април. Лятната ваканция за децата от първи до четвърти клас ще започва на 31 май, за тези от пети до осми клас - на 15 юни, а за останалите - на 30 юни. Дванадесетокласниците ще учат до 19 май.

#директори #училища #правомощия #МОН #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници