Горанов: Увеличението на военния бюджет става поетапно

Горанов: Увеличението на военния бюджет става поетапно
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Уверенията и ангажиментите, които правителството има за увеличаване на военния бюджет се реализират поетапно на база на Стратегията за развитие на въоръжените сили и Програмата 2020. Това обясни по време на днешния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Горанов отговори на питане от Валери Жаблянов и Жельо Бойчев каква е политиката на правителството за финансово обезпечаване на проектите за превъоръжаване и модернизация на Българската армия. „На срещите, свързани с инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, бяха обсъждани три варианти за закупуване на самолети.

По предварителни данни ценовите предложения за придобиването на 8 самолети варираха между 1 млрд. и 1,5 млрд. лв.

Реалната стойност на разходите за придобиване на самолети ще бъде известно след изпращане на запитване за искане за предложение”, обясни Горанов. Той поясни, че предвидената в проекта стойност за придобиване на многофункционални кораба, които трябва да заменят бойните кораби, руско производство, които са оперативно несъвместими не подлежат на модернизация, е 820 млн. лв.

„В общата стойност, в която оценяваме двата проекта, предложени от страна на правителството, свързани с придобиване на нов тип боен самолет и многофункционален кораб, са оценяват за периода до 2022 г. на 2 млрд. 320 млн. лв.”, добави Горанов. Той съобщи, че разчетите за периода 2016-2019 г., с които е планирана 3-годишната бюджетна прогноза на правителството включват по години: 124 млн. за 2016 г., 371 млн. лв. за 2017 г., 371 млн. лв. за 2018 г. и 297 млн. лв. за 2019 г.

„Искам да ви уверя, че и сега в бюджета на Министерство на отбраната се отделя ресурс за военноморските сили и военновъздушните сили. Когато се стигне до реализация на проекта за военноморските сили се очаква значителна икономия от ресурс, свързан с поддръжката и окомплектовката на сегашните средства, които военноморските служби ползват. Източникът на тези средства е бюджетът. Безспорно целта, поставена в рамките на НАТО е достигане на 2% от БВП. Тя ще бъде преследвана поетапно като за следващите няколко години ще има увеличение на относителния дял на разходите за отбрана в БВП”, заяви финансовият министър. Не на последно място, той изтъкна, че ако парламентът прецени, че не образованието и здравеопазването са приоритети, а отбраната няма пречка за сметка на едни разходи да бъдат приоритезирани други.


#България #правителство #Владислав Горанов #военен бюджет #самолети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници