Германия проведе мащабна операция срещу речта на омразата в Интернет

Германия проведе мащабна операция срещу речта на омразата в Интернет
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Фондация Варентест публикува през май в профила си как се наказва според германското законодателството речта на омразата, като посочи няколко примера.Например - "Меркел трябва да бъде убита с камъни" - глоба 2000 евро, "Аз съм за газовите камери да заработят отново - 4800 евро", "Евреите сами са си виновни за Холокоста" - глоба 5000 евро"

Германската полиция проведе мащабна операция в 14 провинции в 60 жилища та хора, които използват реч на омразата в социалните мрежи. В жилищата са открити нацистки символи и литература.

Причина за операцията е главоломно нарастващия вербален радикализъм, съобщиха от министерството на правосъдието в Берлин.

11 мъже на възраст между 36 и 62 години са заподозрени в употреба на символи на противоконституционни организации. Те са разпространявали реч на омразата в интернет, писали са расистки текстове и са призовавали за саморазправа с бежанци и чужденци. Полицията е обискирала и жилища на хора, които принадлежат към противозаконната фейсбук група „Велика Германия”.

Президентът на германската криминална служба Холгер Мюнх обяви, че с прииждането на бежанци случаите на престъпна, мотивирана от омраза, политически крайнодясна реч в интернет са се повишили многократно.

„Не бива да допускаме тази реч да отрови обществения климат”, посочи той. Според криминалистите нападенията на бежански домове в Германия са резултат на радикализиране, което започва още в мрежата. Затова и властите смятат да преследват хора, които проповядват насилие в интернет.

#Германия #операция #интернет #омраза #социални мрежи #Фейсбук #радикализъм #Берлин #правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници