Евросъюзът променя системата за приемане на мигранти

Евросъюзът променя системата за приемане на мигранти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз променя принципа и системата за приемане на мигранти. Предложенията включват създаването на обща процедура за международна закрила, единни стандарти за защита и за правата на лицата под международна закрила и по-нататъшно хармонизиране на условията за приемане в ЕС.

Нововъведенията бяха представени днес в Брюксел от първия зам-председател на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според Тимерманс държавите-членки трябва да решават колко хора ще бъдат разселвани всяка година. В същото време ЕС ще се стреми към влияние върху тях чрез координиране на националните усилия, за да действа общността като едно цяло.

Според Тимерманс ЕС има нужда от система за убежище, която ще бъде ефективна и ще защитава въз основа на общи правила, солидарност и справедливо разпределение на отговорностите. По думите му предложените реформи ще гарантират, че лицата, които имат реална нужда от международна закрила, ще я получат.

"С днешните предложения, всички елементи на реформата на Общата европейска политика за убежище са на масата на Европейския парламент и на Европейския съвет. Комисията също така предложи рамка за разселване на ЕС за създаване на обща европейска политика за разселване, за да се гарантира, регулиран и безопасен път в Европа за хора, които се нуждят от международна закрила", подчерта Тимерманс.

Димитрис Аврамопулос от своя страна определи днешните предложения като гаранция, че защитата и помощта ще отидат при онези, които настина се нуждаят от нея. Той изрази надежда, че те ще намалят стимулите за незаконната миграция, ще защитят мигрантите от експлоатация на трафикантските мрежи и от опасни пътувания към Европа. Това ще бъде реализирано чрез създаване на постоянна рамка, съгласувани практики, които могат да осигурят по-бързи процедури.

"Това е откриването на подходящия правен прозорец в нашите усилия за затваряне на задната врата за влизане в ЕС", изтъкна Аврамопулос.

#Европейски съюз #ЕС #принцип #приемане #мигранти #страни членки #убежище #защита #ЕК #Франс Тимерманс #еврокомисар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »