Реформаторският блок би подкрепил гражданска кандидатура за президент

Реформаторският блок би подкрепил гражданска кандидатура за президент
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторският блок би подкрепил номинация за президент на интелектуалец, с активна гражданска позиция, професионалист, общественик, демократ. Този профил описа в интервю за БНТ съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски.

По думите му този човек може да е член на РБ, може да е просто симпатизант или утвърден гражданин с активна позиция. Зеленогорски отрече на Изпълнителния съвет на блока да са споменавани конкретни имена за кандидати.

"Драматичната пропаст, която съществува между избирателите и хората, които са в политическата система, може да бъде запълнена единствено от по-силни ярки граждански фигури, които да внесат свежест в политическия живот", мотивира избора Зеленогорски. По думите му българската политическа система се нуждае от освежаване, от нови политически проекти и хора, които да внесат нова енергия и нови механизми при взимането на решения. Според него има няколко "десетки личности, които биха стояли много добре" като кандидати за президент на РБ.

На въпрос за имената на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, които вчера зам.-председателят на парламента Иван Иванов съобщи вчера, че са номинирани от Гражданския съвет на блока, Зеленогорски заяви:

"Вчера в Изпълнителния съвет на Блока не е внесено и не се е чуло нито едно име. Надявам се на следващия изпълнителен съвет, до 20 юли да се внесат кандидатури. Ако е възможно до края на юли, началото на август да има единна кандидатура на РБ. Факт е, че всички политически сили сме застанали зад това, кандидатурата да бъде на човек със силна гражданска позиция, може би интелектуалец.

Може и да е член на РБ, но може и да е симпатизант, може и просто да е утвърден гражданин с активна позиция през всички тези години. За нас е изключително важно, бъдещият президент да бъде с ясна евроатлантическа ориентация, да работи за ефективна съдебна реформа и съдебна система, за борбата с корупцията, здравеоопазване. За нас е изключително важно на този човек да чуем неговите позиции по отношение на НАТО, въоръжаването на българската армия, дали ще изпълняваме своите ангажименти към НАТО."

 

#Найден Зеленогорски #кандидат за президент #Трайчо Трайков #Гроздан Караджов #демократ #интелектуалци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници