Омбудсманът на ЕС поиска по-строги правила за бившите еврокомисари заради работата на Барозу в "Голдман сакс"

A A+ A++ A

По-строги правила за това къде могат да работят бившите еврокомисари – това поиска Европейският омбудсман Емили О'Райли, след като предишният председател на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу обяви, че заема висша длъжност в американската банка "Голдман Сакс".

Барозу ще започне работа там 20 месеца, след като прекрати дейността си в ЕК. Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш комисар заема ново работно място 18 месеца след приключването на мандата си. О'Райли обаче е на мнение, че той е спазил буквата на закона, но не и духа му.

В петък инвестиционната банка обяви, че Барозу ще стане съветник и неизпълнителен президент на международния ѝ бизнес с надеждата, че може да помогне на дейността ѝ в Лондон по време на преговорите на Великобритания за напускане на ЕС, писа агенция "Ройтерс".

Обявлението предизвика вълна от критики, включително от френския финансов министър Мишел Сапен, който отбеляза: "Ако си обичал Европа, не би трябвало да правиш това, особено сега. Но не съм изненадан от Барозу."

"Ако "Голдман" се опитва да докаже възгледа, че тя и другите големи банки са в основата на корпоративните, непрозрачни връзки между бизнеса, финансите и политиката, чиито елитни членове в крайна сметка винаги работят един за друг и правят сделки на тъмно – тогава е наела правилния човек по правилния начин в правилното време", писа зам.-редакторът на "Дейли телеграф" Алистър Хийт.

Барозу се е обадил на наследника си Жан-Клод Юнкер, за да го уведоми за случилото се, едва след официалното съобщение на банката – това съобщи говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Според правилата на ЕК, ако бивш еврокомисар желае да започне работа преди изтичането на 18-месечен срок, той трябва да получи разрешение от етичната комисия.

След това той е свободен безусловно да заеме нова длъжност, но остава обвързан с правилата да не ползва информацията, станала достъпна за него в предишното му професионално качество, както и да спазва изискванията за почтеност и дискретност.

 

#омбудсман #Емили О'Райли #еврокомисар #Еврокомисия #Жозе Мануел Барозу #Голдман Сакс #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници