Oще един съперник на Корбин обяви кандидатурата си за лидер на лейбъристите

Oще един съперник на Корбин обяви кандидатурата си за лидер на лейбъристите
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Британският опозиционен депутат Оуен Смит заяви днес, че ще се бори с Джеръми Корбин за лидерския пост на партията, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Той е вторият конкурент на Корбин за поста, след като депутатката Анджела Ийгъл обяви официално кандидатурата си. "Джеръми е добър човек с добри лейбъристки ценности, но не е лидер, който може да ни поведе към избори и да ги спечели", каза Смит по радио Би Би Си днес.

Смит е бивш "министър в сянка" на труда и пенсиите. "Кабинетът в сянка" се съставя от опозицията, за да могат членовете му да следят изкъсо работата на колегите си в истинското правителство.

Партията е погълната от ожесточена вътрешна борба за власт между поддръжниците на Корбин в широката членска маса и партийните депутати, мнозинството от които отхвърлиха неговото лидерство след вота за напускане на ЕС.

Оуен каза, че се е надявал ситуацията да се реши без вредното по думите му състезание за лидерския пост, разединяващо партията, но въпреки че имал три срещи с Корбин, не успял да го убеди да избере алтернативен път.

Някои депутати се опасяват, че ако има двама съперници на Корбин, това намалява шансовете за свалянето му, разделяйки подкрепата на партийните членове, желаещи промяна. Ако Корбин, който запазва силна подкрепа сред по-ляво настроените редови членове, бъде преизбран, партията може да се разцепи.

Смит заяви, че не желае разцепване на партията и ще се подчини на резултата от изборите. "Ще постъпя почтено и накрая ще застана зад този, който бъде избран за лидер, който и да е той, но се надявам и очаквам да съм аз", каза той.

 

#Джеръми Корбин #лидер #партия #разцепление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници