Турция ще се стреми към добри двустранни отношения със Сирия

Турция ще се стреми към добри двустранни отношения със Сирия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция се стреми да постигне добри взаимоотношения със Сирия и Ирак. И двете страни трябва да бъдат стабилни, за да бъдат усилията в борбата с тероризма успешни. Това заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от "Ройтерс".

Анкара бе един от най-големите опоненти на режима на сирийския президент Башар Асад и твърдеше, че кризата в страната може да бъде разрешена само ако той се оттегли от властта. Тази позиция бе в ярко противоречие с тази на Русия – най-големия съюзник на Асад – и с водената от САЩ коалиция, която съсредоточава усилията си повече върху борбата с "Ислямска държава".

Откакто стана премиер през май – след оставката на Ахмет Давутоглу – Йълдъръм нееднократно е казвал, че Турция "трябва да увеличи приятелите си и да намали броя на враговете си" - завоалирано признание, че досегашната политика на Анкара я е поставила в изолация.

"Това е нашата най-голяма и неотменима цел: да развием добри отношения със Сирия, Ирак, както и с всички наши съседи по Черно море и Средиземноморието", заяви в телевизионно участие Йълдъръм.

"Нормализирахме отношенията си с Русия и Израел. Сигурен съм, че ще постигнем същото и със Сирия. За да успее борбата с тероризма, Сирия и Ирак отново трябва да бъдат стабилни държави", обясни премиерът.

Миналия месец Турция възстанови дипломатическите си отношения с Израел след шестгодишно прекъсване и изрази съжаление за свалянето на руския военен самолет през ноември 2015 г. в опит да затопли отношенията с Москва. Според длъжностните лица тези действия не са симптом за промяна във външната политика на Анкара.

В Турция в момента живеят 2.75 милиона сирийски бежанци. След избухването на конфликта в Сирия през 2011 г. Турция се превърна в база на редица бунтовнически организации, които се стремяха към отстраняването на Асад, припомня "Асошиейтед прес".

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви план за предоставяне на гражданство на сирийски бежанци, които да покриват определени критерии - включително да нямат връзки с терористични организации.

Битката на Турция с тероризма е насочена главно срещу кюрдски бунтовници и срещу "Ислямска държава".

#Бинали Йълдъръм #Турция #Сирия #бежанци #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници