Германия избегна рецесията

Германия избегна рецесията
A A+ A++ A

Германия избегна рецесията въпреки нарастващата дългова криза в еврозоната, сочат официални данни, потвърждаващи устойчивостта на водещата икономика в Европа на фона на заобикалящите я сътресения.

Германската икономика е постигнала растеж от 0.5% през първото тримесечие на тази година, след като се сви в края на миналата година, сочат данните на федералната статистическа служба „Дестатис“, цитирани от АФП и БГНЕС.

Рецесията настъпва при две последователни тримесечия на спад.

Данните са много по-добри от очакванията на пазара. Аналитици, анкетирани от „Дау Джоунс“, прогнозираха растеж от едва 0.1%. Спрямо същия период на миналата година германската икономика е нараснала с 1.7%, сочат данните на „Дестатис“.

Растежът е бил ръководен от търговията и вътрешното търсене, показва статистиката.

Германия показа забележителна устойчивост към кризата в еврозоната, въпреки че някои от най-близките й съседи и търговски партньори изпаднаха в рецесия.

Както износът, така и вносът достигнаха рекордно равнище, показаха публикувани по-рано този месец данни, тъй като търсенето извън Европа на произведени в Германия стоки продължава силно да расте.

Същевременно безработицата е близо до най-ниското си ниво от обединението през 1990 г. заради нарастващото вътрешно потребление и намаляването на зависимостта на Германия от търговията.

Данни в дългосрочен план показват, че страната стабилно ще върви по пътя на растежа в бъдеще, като следеният внимателно индикатор Ifo за доверието на бизнеса растеше през последните шест месеца.

#Германия #рецесия #Дестатис #Дау Джоунс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници