Полша ентусиазирана да стане „империя на шистов газ“

Полша ентусиазирана да стане „империя на шистов газ“
Полша има големи залежи от шистов газ, макар и напоследък първоначалните оценки да бяха леко понижени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полският премиер Доналд Туск, който е на посещение в Канада, изрази задоволство от интереса на канадски компании, специализирани в добива на шистов газ, към възможностите за добива му в индустриални мащаби в Полша до три години.

Той каза това пред журналисти след среща с високопоставени ръководители на няколко водещи газови компании, сред които Talisman, Nexen, Encana, както и Канадската асоциация на производителите на петрол (CAPP), предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според него те са по-оптимистично настроени от полската страна и смятат, че ако всичко върви добре, до три години в Полша може да започне индустриален добив на шистов газ.

„Нашите канадски партньори очакват среща, която да потвърди политическата воля на правителството да подкрепи работата по добива на шистов газ и да осигури законова и данъчна стабилност за тази дейност“, добави той.

Туск говори още за баланса при рентабилността за чуждите компании, както и за самата Полша.

„В това голямо начинание ние нямаме много съюзници, тъй като конкуренцията не спи. Ние в Полша знаем добре, че онези, които експлоатират находища с конвенционален газ, няма да са щастливи, ако ние станем местна империя на шистов газ“, заяви Туск, намеквайки неприкрито за руснаците.

Полша има големи залежи от шистов газ, макар и напоследък първоначалните оценки да бяха леко понижени.

Канадските компании Talisman и Nexen вече имат концесии за разработване на находищата, а Encana е започнала процедура за получаване на концесия.

#Полша #шистов газ #Доналд Туск #премиер #Канада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници