Близо 60% от българите не знаят основните си граждански права, сочи изследване

A A+ A++ A

Близо 60% от българите не знаят основните си граждански права, а 76 на сто не са чели Конституцията на България. Това показва изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) през месец май, представено днес на конференция за 25-ата годишнина от приемането на Конституцията.

Теодора Ангелова от НЦИОМ посочи, цитирана от агенция "Фокус", че броят на българите, които не са чели Конституцията, е относително непроменен за последните 25 години. Половината от участвалите в изследването не знаят кога е приет основния закон.

"Макар Конституцията ни да е добра основа за осигуряване на справедливост и че съдържа онези принципи и ценности, които гарантират на гражданите възможността да живеят в правова държава, от съществено значение се оказа един не по-малко важен въпрос – въпросът за прилагането на Конституцията и законите на страната", заяви по време на конференцията председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите ѝ недобрите закони или тяхното неточно прилагане водят до противоречиви и критични оценки за самата Конституция.

Според социологическото изследване 29 на сто от пълнолетните българи са на мнение, че са необходими промени в Конституцията, а 18% искат изработването на изцяло нов закон. Само 9 на сто от запитаните смятат, че промени не са необходими.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че Конституцията не е виновна за слабостите на политическата класа и определи приемането на основния закон през 1991 г. като " едно от най-сериозните демократични постижения на българската нация". "Не отричайте Конституцията, заради грешките на тези, които я прилагат и изпълняват", призова Манолова.

 

#българи #Конституция #граждански права #омбудман #Мая Манолова #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници