Столтенберг: Решението за разширение на присъствието в Черно море ще се вземе наесен

Столтенберг: Решението за разширение на присъствието в Черно море ще се вземе наесен
БГНЕС
A A+ A++ A

Решението за разширяването на морското присъствие на НАТО в Черноморския регион ще бъде взето през есента. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция след последната работна сесия на срещата във Варшава.

„В петък ние постигнахме споразумение за това, че експерти по военно планиране ще подготвят свои препоръки по въпроса с разширението на морското и въздушното присъствие в региона на Черно море. На основание тези препоръки ние ще вземем решение през есента“, посочи той. По време на своето изказване генералният секретар посочи също, че следващата среща на върха на НАТО ще се проведе през 2017 г. в Брюкесл. „Ние очакваме с нетърпение да се срещнем отново през 2017 г. в нашата нова квартира в Брюксел“, заяви той.

Столтенберг също така определи срещата във Варшава за успешна. „Това беше успешна среща на върха. Тя носи исторически характер, тъй като се провежда в сложни времена за нашата сигурност. Ние сме изправени пред големи заплахи“, посочи той. Генералният секретар заяви също, че по време на срещата държавите членки са приели Варшавска декларация за трансатлантическа безопасност, която според него е силен сигнал за единството на Алианса. Той също така посочи, че ръководителите на държавите членки са взели решение да изпратят инструктори на Алианса в Ирак, които да подготвят местни военни. „Ние решихме да започнем тренировъчна мисия в Ирак“, посочи той.

#Столтенберг #НАТО #Черноморския регион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници