Франсоа Оланд встъпва в длъжност

Франсоа Оланд встъпва в длъжност
Франсоа Оланд е едва вторият социалист на президентския пост във Франция след Франсоа Митеран (1981–1995). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд ще встъпи в длъжност днес, 15 май.

Той ще бъде едва вторият социалист на поста след Франсоа Митеран (1981-1995).

Оланд спечели на втори тур срещу досегашния държавен глава Никола Саркози. За победителя гласуваха 51.62% от французите срещу 48.38% за Саркози.

Церемонията по предаването на пълномощията ще се състои утре сутринта. Тя не е променяна от началото на Петата република, предава БГНЕС.

Предвижда се разговор при закрити врата в Елисейския дворец, в който отиващият си президент ще информира новия за процедурата в сферата на ядреното оръжие.

След встъпването в длъжност Франсоа Оланд ще произнесе първата си реч, преди да се отправи по бул. „Шан-з-Елизе“ в открит „Ситроен“. Той ще отдаде почит на републиканската икона и „баща“ на светското, задължително и безплатно училище Жул Фери и на Нобеловата лауреатка от началото на 20. век, физичката Мари Кюри.

Очаква се в сряда Оланд да посочи и името на новия министър-председател на страната. Миналата седмица Франсоа Фийон, който заемаше този пост в продължение на целия мандат на Саркози, подаде оставка.

Веднага след като влезе в Елисейския дворец, Франсоа Оланд ще замине за Берлин, където ще разговоря с канцлера Ангела Меркел. Вероятно на тази първа опознавателна среща двамата ще засегнат бъдещото на фискалния пакт за стабилност.

Според Берлин той е крайъгълен камък в стратегията за борба с кризата и не може да става и дума за преразглеждането му.

Оланд заплаши по време на предизборната си кампания, че ще предоговори пакта, предизвиквайки вълнение в Берлин. След това той уточни, че иска да го допълни с мерки, като заговори за отделен „пакт на растежа“, който да бъде прибавен към първоначалния текст.

#Франсоа Оланд #Никола Саркози #Франсоа Митеран #президент #Елисейския дворец #Франция #Германия #Париж #Берлин #Ангела Меркел #канцлер #Франсоа Фийон #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници