Румъния подкрепя засилено присъствие на НАТО в Черно море

Румъния подкрепя засилено присъствие на НАТО в Черно море
Президентът на Румъния Клаус Йоханис. / БГНЕС
A A+ A++ A

Букурещ очаква от НАТО съдържателни предложения за засилване присъствието на силите на Северноатлантическия алианс в Черно море, заяви на срещата на върха на НАТО във Варшава президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„Румъния представи предложения за укрепване на военноморското и военновъздушното присъствие на НАТО в района на Черно море, каза Йоханис. На основата на решенията, които взехме, очаквам съдържателни предложения от военните инстанции на НАТО на срещата на министрите на отбраната през октомври за създаването на необходимите условия за военноморско и военновъздушно присъствие“, цитира ТАСС изказването на румънския президент.

Йоханис подчерта, че е необходимо да се изгради по-силна отбрана и да се заеме позиция на сдържане, която да включва убедително и запазващо се присъствие на НАТО на източния фланг. Той изрази увереност, че приетите на срещата на върха решения ще осигурят координирана система на отбрана от Балтика до Черно море.

Румънският държавен глава благодари на съюзниците от НАТО за приноса във формирането в Румъния на многонационална бригада и приветства решението да се обяви, че системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО се намира на базово оперативно равнище на готовност.

#Румъния #Йоханис #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници