Ще има ли увеличение на заплатите за служители на градския транспорт с 400 лева?

Ще има ли увеличение на заплатите за служители на градския транспорт с 400 лева?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на служителите в столичния градски транспорт да се увеличат с 400 лева, настояват синдикатите. Това заяви пред Дарик шефът на автотранспорта Слав Монов. В момента средната заплата на един шофьор в градската мрежа достига до 1500 лева. Въпреки че все още не са започнали същинските преговори за повишение на месечното възнаграждение на работещите в сектора, Мария Георгиева от КНСБ коментира, че парите могат да дойдат от икономии. Според общинския съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, ако сега се повишат заплатите, то това може допълнително да утежни състоянието на транспортните дружества в София, тъй като голяма част от тях търпят загуби.

Вече месец столичани плащат за еднократно пътуване по 1,60лв. Негодуванието на софиянци и споровете между политическите сили в местния парламент по темата като че ли отшумяха, а от Центъра за градска мобилност се хвалят как се е повишил интересът към абонаментните карти.

Пред Дарик Мария Георгиева от КНСБ потвърди, че все още не са започнали същинските разговори.

„Въпросът е да се оцени по достойнство заплащането на труда на водачите в градския транспорт - в рамките на разумното и възможното. Очакваме разчетите" - коментира синдикалистът.

По думите й това няма нищо общо с повишаването на цената на билета.

Пред Дарик шефът на Столичния автотранспорт Слав Монов заяви, че от края на май се водят преговори за евентуално увеличение на заплатите в сектора. 

„В момента се водят преговори. Искат 400 лева допълнително на човек. Ние работим за подобряване условията на труда на шофьорите и комфорта на пътниците. Средната заплата на един шофьор е от 1200 до 1400 лева, без храната и допълнителните средства".

#билети #градски транспорт #шофьори #заплати #увеличение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници