Филипините готови да споделят с Пекин ресурсите на Южнокитайско море

Филипините готови да споделят с Пекин ресурсите на Южнокитайско море
БГНЕС
A A+ A++ A

Филипините са готови да споделят природните ресурси на Южнокитайско море с Пекин в рамките на спора с Китай за морската територия, заяви външният министър в Манила Перфекто Ясай. Той посочи, че предложението ще остане в сила дори и страната да спечели делото за контрола на териториите, което заведе в трибунал в Хага.

В интервю за АФП Ясай посочи, че администрацията на президента Родриго Дутерте се надява бързо да започне директни преговори с Китай, след като стане ясно решението на съда във вторник. Преговорите ще обсъдят съвместното ползване на залежите от природен газ в морето, както и на риболовните райони.

Той заяви, че Филипините са готови да споделят Скарборския гребен – богат риболовен район в рамките на специалната филипинска икономическа зона, върху която Китай пое контрол през 2012 г. Ясай посочи също, че Манила ще обмисли и съвместното проучване на находища на природен газ в Рийк банк, чиято територия също се намира във филипинската икономическа зона „Може дори да си поставим целта да разгледаме как можем съвместно да изследваме тази територия. Как можем да я ползваме и взаимно да се облагодетелстваме от използването на ресурсите в тази специална икономическа зона, където претенциите (на отделните държави – бел. ред) се припокриват“, посочи още външният министър.

По време на управлението на администрацията на предишния президент Бениньо Акино Филипините подадоха съдебен иск в рамките на трибунал на ООН в Хага, оспорващ исканията на Китай за контрол на почти всички територии от стратегическа важност в Южнокитайско море. Претенциите на Пекин достигат почти до бреговете на Филипините, както и на други южноазиатски държави. В същото време през последните години китайските власти построиха голям изкуствен остров в спорните територии, за да подкрепят исканията си.

В момента Пекин провежда военни учения в северните части на Южнокитайско море. Делото на Филипините засяга Китай, чиито власти неведнъж са заявявали, че нямат намерение да зачетат решението на съда. Новата власт в Манила в лицето на президента Дутерте има по-компромисен подход спрямо Китай от Акино. Предишният държавен глава отказваше провеждането на директни преговори с Пекин и сравняваше техните действия с марша на нацистка Германия през Европа по време на Втората световна война. В своето интервю Ясай посочи, че Пекин и Манила вече са се договорили да не правят „провокативни изявления“ след излизането на решението на трибунала следващата седмица.

#Филипините #Китай #Южнокитайско море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници