Страдате от затлъстяване? Не винете само гените, но и начина си на живот

Страдате от затлъстяване? Не винете само гените, но и начина си на живот
iStock / бТВ
A A+ A++ A

Достъпът до евтина висококалорична храна, обездвижването и застоялият начин на живот са най-честите причини за затлъстяването, показва ново американско изследване. Гените все пак имат важно значение – най-засегнати от проблеми с наднорменото тегло са хората с висок генетичен риск от затлъстяване.

Изследването обхваща 8800 души, родени между 1900 и 1958 г. За всеки участник бил преценен генетичният риск от затлъстяване въз основа на това дали притежава някоя от свързаните с него 29 генни вариации. След това рискът бил сравнен с индекса на телесна маса на участника.

Наличието на свързани със затлъстяването гени не се увеличило с годините.

Влиянието на тези гени върху индекса на телесна маса обаче е нараснало през втората половина на XX в. в резултат на промените в жизнената среда, които улесняват трупането на ненужни килограми, констатирали учените.

Анализ на глобалните тенденции за индекса на телесната маса (ИТМ) показа наскоро, че повече от 640 милиона души по света, или 13 процента, са с наднормено тегло. Обезпокоителните данни за нивото на затлъстяване в световен план през последните 40 години сочат, че броят на хората с индекс на телесна маса над 30 се е покачил от 105 милиона през 1975 г. до 641 милиона през 2014 г. Повече от един на десет мъже и една на седем жени са с наднормено тегло.

Изследването, публикувано в медицинското списание "Лансет," е извършено с помощта на Световната здравна организация и над 700 учени по света. То анализира данни за теглото на над 20 милиона души над 18-годишна възраст от 186 страни.

ИТМ се изчислява при съпоставка на височината и теглото на човека. Индекс над 25 се смята за наднормено тегло, над 30 - за състояние на затлъстяване, а над 40 - за болестно затлъстяване.

"Броят на хората в световен план, чието тегло сериозно застрашава здравето им, е по-голям от всякога", коментира професорът от Импириъл колидж Маджит Езати. "И епидемията от свръхзатлъстяване е прекалено разпространена, за да бъде третирана само с медикаменти или няколко обиколки с велосипед."

Езати препоръчва няколко стъпки в глобален план, за да се направи смислена и мащабна промяна в начина на живот. Сред тях са регулация на цените на здравословните и нездравословните храни и облагане на храните с голямо количество захар или висока степен на обработка с по-високи данъци. В противен случай, до 2025 г. 18 процента от мъжете и 21 процента от жените ще бъдат с наднормено тегло.

#затлъстяване #гени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници