Затлъстяването е втората причина за преждевременна смърт

Затлъстяването е втората причина за преждевременна смърт
A A+ A++ A

Ежегодно на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Кампанията е проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания, като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на мастите в кръвта и други, както и съкращаване на живота с около 7-10 години.

Храненето е основен фактор за укрепване на здравето. Нездравословното хранене, наред със злоупотребата с алкохол, цигари и обездвижване, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Затова мерките за профилактика на социално значимите заболявания и промоция на здраве са решаващи за утвърждаването на здравословен начин на живот.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от появата на редица други заболявания.

Препоръки за здравословно хранене:

1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
8. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
9. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
10. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
11. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Как може да определите телесното си тегло?

Чрез измерване на обиколката на талията, която нормално не трябва да надхвърля 94 см при мъжете и 80 см при жените. Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при жените говори за значително повишен здравен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт). С нарастване на обиколката на талията се увеличава и кръвното налягане.

#затлъстяване #смърт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"