Русия засилва военното присъствие в Калининград преди срещата на НАТО

Русия засилва военното присъствие в Калининград преди срещата на НАТО
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Край гражданското летище в балтийския анклав на Русия – Калининград, група от 20 руски военнослужещи чака автобус да я отведе до базата й.

"Ние сме за допълнително укрепване на силите", казва пред "Ройтерс" един от младите мъже, без да даде повече подробности.

След избухването на конфликта в източна Украйна и Русия, и страните от НАТО започнаха да засилват отбранителните си способности в региона. Това накара представители и от двата лагера да говорят за опасност от нова конфронтация в стила на Студената война.

В този смисъл за Москва стратегическото място тук е Калининград. Тази малка територия между натовските Полша и Литва позволява на Кремъл да демонстрира военната си мощ в северната част от Алианса.

По време на тридневния си престой тук журналист на "Ройтерс" в анклава става свидетел на достатъчно видими признаци за засилване на руското военно присъствие: камиони, извозващи военно оборудване от пристанището във вътрешността на Калининград, пристигащи на малки групи военни, работа за увеличаване на мерките за сигурност по една от базите, докато в друга, където има военен радар, са в ход мащабни строителни дейности.

Достъпът на чужденци тук е възможен само със специално разрешително, но въпреки това на журналистите от агенцията в един момент е наредено да изтрият някои от направените снимки. Руското министерство на отбраната не отговаря на въпросите на "Ройтерс" за военните укрепления в Калининград.

Според военни експерти и западни дипломати Русия се готви да изпрати нова порция ракети в анклава и да изгради мрежа от системи за противовъздушна отбрана, която да затрудни преминаването на натовските самолети в балтийските страни и Полша.

 

#анклав #Русия #Калининград #военнослужещи #база #сили #НАТО #Студена война #оборудване #мерки за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници