Четирима атентатори от Белгия получиха тежки присъди

Четирима атентатори от Белгия получиха тежки присъди
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Белгийски съд произнесе тежки присъди срещу участници в терористична клетка, разкрита при операция през 2015 г, която е имала силни връзки с екстремистите, отговорни за атаките в Париж и Брюксел. Присъдите са за срок от 30 месеца до 16 години за седем членове на групата от белгийския град Вервие. Те са признати за виновни за организиране на атентати на територията на Белгия и планиране на убийства на полицейски служители.

Четиримата лидери на терористичната клетка, извършили атентата в белгийския град Вервие, са осъдени на затвор между 8 и 16 години. Осъдените са подготвяли нападения в Белгия и са свързани с терористични нападения в Париж. Трима от подсъдимите, включително Маруан ал-Бали, единственият останал жив при спецоперацията във Вервие, бяха осъдени на 16 години затвор. Още един подсъдим получи 8-годишна присъда.

"Не ми прозвучаха достоверно доказателствата, които изложи обвинението. За мен атаката срещу летище Завентем е била извършена без специална подготовка, терористите случайно са избрали да се самовзривят там. Нека да ви напомня компютърът на Абделхамид Абауд бе конфискуван през януари 2015 г.", каза Ксавие Карет - адвокат на подсъдимия Сухаиб ел Абди.

През януари 2015 г в югоизточния белгийски град Вервие полицията проведе голяма антитерористична операция, която приключи с престрелка с членове на терористична клетка. Бяха убити двама джихадисти, а 8 бяха арестувани.
След парижките атентати от 13 ноември стана известно, че лидерът на терористичната клетка във Вервие е Абделхамид Абауд. Той е мароканец с френско гражданство, който постоянно живеел в Брюксел, откъдето нееднократно е пътувал за Сирия.

Абауд е смятан за един от главните организатори на парижките атентати. Той бе убит на 18 ноември по време на операция на френските спецчасти в парижкото предградие Сен Дени.
Съдебният процес срещу терористичната клетка във Вервие започна през май. Обвиняеми бяха 10 души, но на подсъдимата скамейка се оказаха по-малко лица. Други 10 души ще бъдат съдени задочно, защото се намират в редиците на ислямистите в Сирия. Те са граждани на Белгия, Мароко Нидерландия и Франция.

#съд #Белгия #терористична клетка #ислямисти #адвокат #Сирия #Атака #летище #Завентем #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници