Доклад: Тони Блеър е пряко виновен за войната в Ирак

Доклад: Тони Блеър е пряко виновен за войната в Ирак
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След 7 години разследване председателят на разследващата комисия за войната в Ирак сър Джон Чилкот представи окончателния доклад. Той подчерта, че тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър е бил осведомен за възможните последици от нахлуването в близкоизточната държава, предава BBC. Разследващата комисия бе създадена, за да проучи как и защо правителството на Блеър се включва във войната през 2003 г. Тогава загинаха 179 британски войници, чиито роднини очакват да разберат за какво са дали живота си техните синове.

„Предупреждавали са Блеър, че военните действия ще повишат нивото на заплахите срещу интересите на Великобритания и САЩ от страна на „Ал Кайда“. Него са го предупредили също, че нахлуването може да доведе до това иракското въоръжение да се окаже в ръцете на терористите“, заяви при изслушванията сър Джон Чилкот. "Инвазията през март 2003 г. се е базирала на грешни информации от тайните служби", допълни той.

Плановете на Великобритания за управление на окупацията на Ирак след инвазията от 2003 г. са били „напълно неадекватни“, заяви Чилкот, предава AFP.

„Въпреки изричните предупреждения, последствията от нахлуването са били подценявани. Планирането и подготовката за Ирак след Саддам са били напълно неадекватни“, подчерта Чилкот.

Докладът за Ирак съдържа 2.6 милиона думи и е 4.5 по-дълъг от "Война и мир" на Толстой. "Необходими си дни наред, за да се прочете задълбочено", пише "Гардиън" и призовава читателите си да се включат в изучаването на доклада.
Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че правителството трябва да извади поука от грешките, довели до въвличането на Великобритания в инвазията на Ирак. Той направи изявлението в отговор на дългоочакваното разследване за войната, пише The New York Times.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин се извини от името на партията си за решението за британската намеса в Иракската война през 2003 г. след публикуването на Доклада „Чилкот“, в който се посочи ролята на тогавашния министър-председател лейбърист Тони Блеър в нея, пише The independent.
Лидерът на Лейбъристката партия заяви, че войната е била „акт на военна агресия, започната под грешен претекст". Той описа резултата от инвазията като „колониален стил окупация“.

„Мисля, че най-важното нещо, което можем да направим е да извадим поуки за бъдеще“, заяви той, посочвайки Доклада на Чилкот. „Единствено бих посочил, че всъщност няма набор от мерки и планове, които да могат да осигурят съвършенство във всеки един от тези случаи“, добави той. „Военните намеси са винаги трудни, планирането на изхода от намесата е винаги трудно и мисля, че парламентът в никакъв случай не трябва да бъде наивен и че при всеки случай може да има перфектен набор планове , които могат да решат един въпрос за вечни времена“.

 

 

 

 

#война #Ирак #Тони Блеър #САЩ #Джордж Буш #Саддам Хюсеин #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници