Европарламентът каза "да" на проекта за обща гранична служба и брегова охрана

Европарламентът каза "да" на проекта за обща гранична служба и брегова охрана
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от Европейския парламент подкрепиха с голямо мнозинство предложението на Еврокомисията за създаване на обща служба за граничен контрол и брегова охрана. В съвместно изявление зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос изтъкват, че новата структура ще „гарантира истински колективен европейски контрол на границите въз основа на принципа, че сигурността на общите ни външни граници е отговорност, споделяна от всички страни в ЕС”.

Граничната служба ще „поддържа, наблюдава и, ако е необходимо, ще укрепва националните гранични служби, като се съсредоточи върху ранното откриване и отстраняване на слабите места при управлението на външните граници”. Членките на ЕС ще запазят суверенитета над националните си гранични служби и ще бъдат ключови субекти при контрола на собствените си граници, а европейската служба ще е като спасителна мрежа: в изключителни случаи, когато дадена страна не може да се справи сама в извънредна ситуация, тя ще се намесва, като задейства резервни ресурси.

Проектът за създаване на граничната служба на ЕС беше представен през септември 2015 година на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в отговор на възникналата миграционна криза. Предстои проектът т да бъде утвърден и от Съвета на ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници