Борисов: Всяко решение за "Белене" ще е уязвимо, ако няма подкрепа

Борисов: Всяко решение за "Белене" ще е уязвимо, ако няма подкрепа
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Ако проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" беше оформен правилно, и инвеститорите нямаше да си тръгнат, и централата щеше да се строи,'' каза по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов.

"Бих бил много по-спокоен и по-правилно би било да вземем всички едно решение, което да устройва държавата за АЕЦ "Белене", заяви премиерът на въпрос на народен представител.

Сега има нова хипотеза, България е осъдена да плати оборудването и трябва да се търси решение. Може да се разгледат варианти и в комисията по енергетика в парламента, каза Борисов и допълни, че всяко решение ще е достатъчно уязвимо, ако няма голяма подкрепа.

"През 2006 г. започна проектът и се надявах през 2009 г. да се строи, когато дойдохме на власт", посочи той. Борисов смята, че ако проектът за строеж на АЕЦ "Белене" е бил оформен по правилния начин, с необходимите документи, инвеститорът не би си тръгнал и обектът е щял да бъде построен.

Премиерът покани депутатите от "БСП лява България" да коментират в Комисията по енергетика вариантите за това какво да се прави с оборудването, което страната трябва да заплати на "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене".

"Проектът е нещо много дългосрочно, това са 60-70 години, а ако не се строи - това са живи пари, които трябва да се дават", коментира още премиерът. "Или трябва да се търси вариант с производителя, или да се продаде на трети страни или самият проект, или нещо друго, свързано с частен инвеститор", предположи той.

#АЕЦ "Белене" #Бойко Борисов #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници