Китай с нови ограничения за онлайн медиите - забранява им да разпространяват слухове

Китай с нови ограничения за онлайн медиите - забранява им да разпространяват слухове
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Китай предприе нова стъпка във вече доста строгия контрол над медиите в страната. Нова директива забранява на онлайн медиите да публикуват слухове и непотвърдена информация, съобщава онлайн изданието South China Morning Post.

В новото нареждане се обръща особено внимание на използването на социални мрежи като източник на информация. Според китайската Администрация на киберпространството онлайн медиите не могат да публикуват новини от социалните мрежи без предварително одобрение.

"Всички сайтове трябва да носят важната отговорност да подобрят качеството на репортажите и публикуването на информация и да създадат вътрешни системи за мониторинг", съобщава китайската информационна агенция Xinhua. Тя цитира текстове от директивата, които посочват още, че е "забранено да се използват слухове за създаване на новини или да се използват догадки и въображение, за да се изкривяват фактите".

Освен това сайтовете са задължени да посочват източниците на всяка новина. Те нямат право и да "предават новини, които цитират неверни източници". Вече има и множество сайтове, които са били наказани или предупредени заради невярна информация, твърди агенцията, но не конкретизира наказанията им. Сред сайтовете са някои от най-популярните китайски онлайн медии като Sina, Caijing, Ifeng и др.

#Китай #онлайн медии #слухове #контрол #директива #забрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници