Турският външен министър се отрече от поканата към Русия да използва военната база "Инджирлик"

Турският външен министър се отрече от поканата към Русия да използва военната база "Инджирлик"
Мевлют Чавушоглу / БГНЕС
A A+ A++ A

След като в неделя вечерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу покани Русия да използва военновъздушната база "Инджирлик" за съвместна борба срещу "Ислямска държава", днес той сам се отрече от думите си да е имал предвид отправянето на покана към Москва за използването на базата.

„Ние можем да си сътрудничим с Русия в борбата срещу „Ислямска държава“, но аз никога не съм говорил за използване на руски самолети в „Инджирлик“. Турската преса невярно е разбрала това (първоначалният коментар на Чавушоглу – бел. ред.) и това се е отразило и в руската преса“, посочи още министърът по време на заседание на турския кабинет, цитиран от ТАСС.

В момента базата „Инджирлик“ се ползва и от други чуждестранни сили – военновъздушни части на САЩ и мисия на германския Бундесвер. Турция, САЩ, Германия и други страни от НАТО използват базата като отправен пункт по време на акции на водената от Вашингтон коалиция срещу „Ислямска държава в Сирия. В същото време, ако Анкара предостави базата на Москва, това би могло да създаде конфликт на интереси, тъй като Русия е един от основните съюзници на сирийския президент Башар Асад.

Въпреки че както Западът, така и Москва са единодушни по отношение на „Ислямска държава“, те имат разногласия що се отнася до множеството групи бунтовници от сирийската опозиция. Русия неведнъж е била критикувана, че паралелно с ударите си по „Ислямска държава“ провежда и акции срещу бунтовници против управлението на Асад, някои от които се разглеждат като легитимна опозиция от Запада.

Москва засега не води официални преговори с Анкара за достъп до базата "Инджирлик", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Не знам дали военните са имали официални контакти по този въпрос, но ако не греша, такива няма. Разбрахме за това от медиите. Безусловно това е важно изявление и предстои да бъде анализирано в политически и във военен план“, каза Песков преди турският външен министър Чавушоглу да уточни, че не е искал да предлага "Инджирлик" на Русия.

През последната седмица настъпи затопляне на отношенията между Турция и Русия, които бяха сериозно влошени след инцидента със свалянето на руския изтребител Су-24 на границата със Сирия през ноември. Като отговор на турските действия, Москва въведе редица икономически санкции срещу Турция, в това число и по отношение на туристическия сектор. Отношенията между двете държави се подобриха, след като турският президент Реджеп Ердоган изпрати писмо до своя руски колега Владимир Путин, в което изразява съжалението си за свалянето на самолета и смъртта на единия от двамата му пилоти. Двамата лидери дори проведоха телефонен разговор, като се очаква да се състои и среща между тях в рамките на конференцията на Г-20 в Китай през септември.


 

 

#Мевлют Чавушоглу #Инджирлик #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници