Германски политици призоваха да се даде двойно гражданство на млади британци

Германски политици призоваха да се даде двойно гражданство на млади британци
БГНЕС
A A+ A++ A

Високопоставени германски политици призоваха страната да даде двойно гражданство на желаещите млади британци, пише британският в. „Гардиън“. „Нека го предложим на младите британци, живеещи в Германия, Италия или Франция, така че те да могат да останат европейски граждани“, заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел по време на партийна среща на неговата Социалдемократическа партия в Берлин.

Той посочи също, че ще повдигне въпроса за двойното гражданство по време на кампанията за парламентарните избори следващата година. „Добър знак е, че младежта във Великобритания е по-умна от странния политически елит“, продължи още вицеканцлерът. Опозиционната партия на „Зелените“ също призова Берлин да улесни получаването на паспорт за британци, живеещи в Германия.

В същото време премиерът на германския щат Хесе - Фолкер Буфие, заяви пред изданието „Велт ам Зонтаг“, че „значителен брой британци“ са подали молби за германско гражданство. Призивите за осигуряване на двойно гражданство идват, след като вътрешният министър на Великобритания и водещ кандидат в надпреварата за премиер Тереза Мей посочи, че темата за статута на европейски граждани във Великобритания ще е част от преговорите между Лондон и Брюксел.

По данни на аналитичния център „British Futurе“ 84% от британците подкрепят оставането на мигранти от ЕС в страната, в това число и 77% от гласувалите за излизане от ЕС. Сред привържениците на Консервативната партия подкрепата за защита на статуса на европейски граждани в Обединеното кралство и този на британци в ЕС е дори по-висок – 85%.

 

#двойно гражданство #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници