Синдикатите ще искат да се определи и минимална работна заплата за висшисти

Синдикатите ще искат да се определи и минимална работна заплата за висшисти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работодателите подценяват работната сила и заради това сега берем плодовете на тази политика. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Беновска пита". От догодина ще искаме да се въведе нов тип минимална работна заплата и тя да е за висшисти, работещи по специалността си, каза лидерът на синдиката. Той поясни, че при сегашната бюджетна процедура ще се натиска това да се случи.

До този момент няма мнение от бизнеса и държавните институции, но идеята ще бъде представена официално скоро и те ще го чуят и ще могат да се произнесат.

Пламен Димитров каза още, че се изисква да се направят промени в Закона за обществените поръчки. Обикновено, сега както е направен регламентът, избира се най-ниската цена, но тя означава и най-ниската цена на труда. Но от там нататък няма яснота каква е тя и на кого какво се плаща.

Нека нещата да се осветлят и в това отношение - кой и колко плаща за труд, какви хора ще наема и какви осигуровки ще плати. Подобно законодателство има в останалия цивилизован свят, време е това да стане и у нас, каза Димитров.

 

#работодатели #служители #КНСБ #синдикати #профсъюз #Пламен Димитров #минимална работна заплата #висшисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »