Плевнелиев: Няма проект на националисти или популисти, който да е довел до прогрес

Плевнелиев: Няма проект на националисти или популисти, който да е довел до прогрес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В исторически контекст - посочете ми един проект на националисти и популисти, който дългосрочно да е успял и да е довел до прогрес и човешко развитие, това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за днешни брой на местник "24 часа". Коментарът му е по повод възходът на националистите и популистите в Европа.

По повод референдума във Великобритания, президентът посочва, че е имало много лъжи, демагогия и заиграване със страховете на хората. "Хората имат пълното право да са притеснени. Политиците нямат никакво право да се заиграват с тези страхове и да не дават устойчиви решения", посочва Плевнелиев.

Той със съжаление допълва, че точно това се случва. Плевнелиев подчертава, че дълбоко вярва в референдумите и се гордее, че е първият български президент, който е инициирал общо национално допитване.

"Гордея се, че по време на моя мандат се проведоха два референдума, ще има трети, а може би и четвърти", казва Плевнелиев. Той обаче уточнява, че в тях не трябва да има противоконституционни въпроси, каквито са присъствали в допитването, подготвено от екипа на Слави Трифонов.

Според него допускането на подобни въпроси и евентуалното отменяне на вече взети решения от Конституционния съд ще доведе до намаляване на доверието, към институциите, което той не иска да се случва.

"Искам да се работи за увеличаване на доверието, затова и сезирах Конституционния съд. Каквото и да каже народът, Народното събрание да може да го изпълни с чиста съвест. А не да влезем в конституционна драма и дълбока криза в държавата", допълва Росен Плевнелиев.

Той казва още, че ще продължи да защитава демократичните ценности дори и с цената на това да продължат да му късат снимката. Президентът отказва да коментира тази постъпка на един от сценаристите на "Шоуто на Слави", но пояснява, че дебат по темата у нужен.

Коментирайки резултатите от референдума във Великобритания, Росен Плевнелиев призовава британците по-бързо да решат какви ще са следващите им стъпки. "Отлагането на проблема не е част от решението – то го задълбочава. Нека да приключим с неяснотата. Тя не е добър съветник. След като се каза А, трябва да се каже и Б. Разбира се, винаги има легитимни варианти за отваряне на вратата в едната или в другата посока, казва още държавният глава.

Говорейки за евентуалния френско-германски проект за супердържава, президенът посочва, че с тази тема много се спекулира и апелира да не се търсят сензации. "Като убеден европеец ще продължа да се боря да стартират нови интеграционни проекти. Това обаче не са проекти за свръхдържава, а за силен съюз от силни национални държави", пояснява Росен Плевнелиев.

В отговори на въпрос, той повтаря, че има достатъчно сериозни лични причини, за да не се кандидатира за втори мандат. "Нова политическа партия няма да правя, в политическа партия няма да ставам член. Не станах президент заради властта на президента. Президентът не управлява, той представлява държавата. Смятам, че представлявам достойно България по света", казва още държавният глава.

#националисти #популисти #Европа #президент #Росен Плевнелиев #референдум #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници