Омбудсманът: Стига са ни съдили в Страсбург!

Омбудсманът: Стига са ни съдили в Страсбург!
Трябва да се организираме всички заедно и да променим нещата, а не непрекъснато да бъдем съдени в Страсбург, коментира Константин Пенчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трудът на надзирателите в затворите в България не се заплаща адекватно, заяви омбудсманът Константин Пенчев.

„Аз гледам не само правата на затворниците, но и на служителите в затворите. Моята препоръка върви към осъвременяване на тяхното заплащане и условия на труд. Нашето законодателство трябва да е в синхрон не само с европейското, но и с правата на човека“, каза Константин Пенчев по БНТ.

Лишените от свобода не са лишени от права, подчерта омбудсманът.

„Публична тайна е, че има привилегировани затворници с мобилни телефони. Е, още нямат таблети“, посочи той, но не спести и критика към отношението към лишените от свобода.

Константин Пенчев даде пример със затворник мюсюлманин, на когото му била сервирана храна със свинско месо, а вярата му забранява консумацията му.

„Не казвам, че трябва да му дават по-скъпото агнешко или телешко, но може да е постно. По подобен казус Полша беше осъдена в Страсбург. Дори по-сериозен проблем имат и затворници с диабет“, продължи омбудсманът.

Той смята, че институциите се вслушват в препоръките му, но не могат да ги приложат в законовия 14-дневен срок. Константин Пенчев отбеляза, че все пак е важно да посочат какви мерки възнамеряват да предприемат.

„Трябва да се организираме всички заедно и да променим нещата, а не непрекъснато да бъдем съдени в Страсбург“, коментира Константин Пенчев.

Той допълни, че опрощаването на задължения за парно, което е единствено в правомощията на президента, не е амнистиране, а практически наказание за кредиторите, които не са си потърсили дължимите суми.

„Кредиторът може да търси правата си в съда. Тези дружества са достатъчно мощни с цели армии юристи и счетоводители и те могат да си търсят и събират задълженията към тях“, подчерта омбудсманът.

#Константин Пенчев #омбудсман #затвор #протест #затворници #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници