Следизборна агония за коалиция в Гърция

Следизборна агония за коалиция в Гърция
Партийните лидери Евангелос Венизелос от ПАСОК (първият вляво), Андонис Самарас на „Нова демокрация“ (вторият вляво) и Алексис Ципрас на „Сириза“ (първият вдясно) на среща при президента Каролос Папуляс (вторият вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

И в понеделник продължават консултациите при президента Каролос Папуляс за сформиране на коалиционно правителство в Гърция.

До късно вечерта в неделя лидерите на водещите партии отново не успяха да постигнат споразумение.

Лидерът на радикалната левица „Сириза“ Алексис Ципрас вече заяви, че няма да присъства на срещата и това отново поставя под въпрос успеха на преговорите, припомня АФП.

През изминалата седмица партиите, заели първите три места на парламентарните избори на 6 май (съответно „Нова демокрация“, „Сириза“ и ПАСОК), не успяха да съставят правителство и върнаха мандата на президента.

В неделя гръцкият държавен глава прие представителите на по-малките формации, за да потърси варианти за коалиционно правителство, но разговорите завършиха без решение за изход от политическата криза.

Междувременно от Брюксел идва ясен сигнал, че Гърция няма да получи европейски средства, докато не състави нов кабинет.

Ситуацията в южната съседка ще бъде основна тема на срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната в понеделник.

#„Нова демокрация“ #Каролос Папуляс #парламентарни избори #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници