Манолова да не превишава правата си, призовават арбитражни съдилища

Манолова да не превишава правата си, призовават арбитражни съдилища
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният омбудсман Мая Манолова систематично надвишава правата, които й дава институцията, която оглавява, заявиха от асоциацията на арбитражните съдилища в България.

Правомощията на омбудсмана са определени в Закона за омбудсмана, припомнят оттам. Според него омбудсманът се застъпва с предвидените в закона средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации. Както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.

Арбитражните съдилища обаче не са нито държавен или общински орган, нито са администрации на такива органи, нито са лица, на които е възложено да осъществяват обществени услуги. Електроснабдяването и водоснабдяването са обществени услуги, но арбитражните съдилище не предоставят такива услуги на гражданите, пише организацията.

"Омбудсманът не е проверяващ, нито контролиращ орган. Г-жа Манолова няма никакво право да извършва проверки и да се държи като контролен орган спрямо институции, към които няма нито пряко, нито косвено отношение", подчерта председателят на арбитражен съд Варна.

В съобщението на асоциацията е записано още, че във вторник Манолова заедно с нейни сътрудници "разигра пред медиите във Варна постановка за проверка на дейността на съда, без да има право, като след това направи внушения и изказвания, които нямат нищо общо с истината". В него излагат предположение, че Манолова е била подведена от адв. Красимир Тодоров, който я е придружавал. Асоциацията отбелязва още, че Тодоров поради много нарушения в дейността си и откровени манипулации е бил лишен от адвокатски права.

В съобщението си организацията съветва омбудсмана да подбира по-внимателно помощниците си, ако иска в бъдеще да запази авторитета на институцията, която представлява.

Асоциацията напомня, че арбитражните съдилища са напълно законни и статутът, и дейността им по цял свят са уредени от два международни договора, по които България е страна - Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на международни арбитражни решения от 1958 г. (ратифицирана в България през 1965 г.) и Европейската конвенция за външнотърговския арбитраж от 1964 г. Освен това в България действа Законът за международния търговски арбитраж.

Освен това арбитражните съдилища са бърз и ефективен способ за решаване на търговски спорове. Арбитражното производство е много популярен метод в цяла Европа. А една от основните препоръки в мониторинговите доклади на Европейската комисия за реформата в съдебната система е те да бъдат по-широко използвани, завършва писмото си асоциацията.

#омбудсман #Мая Манолова #правомощия #арбитражни съдилища #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници