Турция готова да обезщети Русия за сваления самолет

Турция готова да обезщети Русия за сваления самолет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като вчера стана ясно, че Ердоган се е извинил на Путин, днес Анкара подава нова ръка към затоплянето с Москва, като посочва, че е готова да обезщети Русия за свалянето на руския бомбардировач Су-24. Това стана ясно от думите на турският премиер Бинали Йълдъръм.

Канал 3 припомня, че прес секретарят на руския президент преди това съобщи, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е изпратил послание до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара е изплащане на компенсации за нанесените щети.

„Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват”, заяви Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба” от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота заяви Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

 

#Турция #Ердоган #Путин #самолет #Бинали Йълдъръм #Су-24 #пилот #президент #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници