Десислава Атанасова реформира Фонда за трансплантации

Десислава Атанасова реформира Фонда за трансплантации
Има драстичен спад при броя на трансплантациите, които се извършват в страната - от началото на годината те са едва четири, обясни Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова подготвя промени във Фонда за трансплантации заради недоброто му управление.

„Има драстичен спад при броя на трансплантациите, които се извършват в страната - от началото на годината те са едва четири. Другата основна причина за спада е липсата на донори," обясни Десислава Атанасова в Свиленград, предаде „Дарик".

До края на май ще бъде изготвен подробен анализ за причините за преразхода от 9 млн. лв. на болниците, изчислен от Здравната каса.

Извършват се и проверки, за да се установят причините за преразхода на болниците над определените им финансови лимити.

„Общият размер на преразхода е 9 млн. лева, но трябва да се провери дали е свързан със свръххоспитализация, дали с увеличаване на някои от средствата за клинични пътеки или с увеличаване на броя на постъпващите пациенти," отбеляза здравният министър.

Десислава Атанасова уточни, че за всяко лечебно заведение ще се преценява дали преразходът е в нормалните, разумните граници.

„Здравната каса разполага с резерв, който да покрие преразхода на лечебните заведения, ако е бил основателен," подчерта министърът.

В събота Десислава Атанасова откри реновираното отделение по анестезия и интензивно лечение в болницата в Свиленград.

Лечебното заведение е инвестирало 150 000 лв. собствени средства за извършване на ремонтните дейности и закупуване на нова апаратура.

#министър на здравеопазването #Свиленград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници